Het "Kattebelletje"
Ledenblad van de Cat-sitter Club De Haan vzw
www.catsitterclub.be

10e Jaargang nr. 1 –  Wisselnummer 2010 / 2011

 


Voorwoord

Sinds deze zomer werd er verder gesteriliseerd zowel door de diensten van de gemeente zelf, als met de subsidie van in totaal 2000 € door de Blauwe Wereldketen verstrekt aan de Cat-sitter Club. De som besteed door de gemeente bedroeg 2100 € . Totaal 4100 €. Met 120 € per kattin en 80 € per kater geeft dat maximum 40 katten. De kattinnen zijn meestal in de meerderheid. Steriliseren is één ding, maar voeden is ook een probleem. Welk leven heeft een dier als het geen voedsel heeft? Daarom roepen we op tot verdraagzaamheid. Ziet u een poes met een knipje (V) in het oor (normaal links) voedt hem a.u.b. Steriliseren en dan laten verhongeren is niet alleen geldverspilling maar wreedheid jegens dieren.
Gelukkig zijn veel mensen bereid te voeden en katten(dieren)haters hebben natuurlijk geen verplichtingen maar moeten de dieren geen kwaad doen. Dat is bovendien verboden door de wet op de dierenbescherming. Ook neerschieten is verboden bij wet, maar het gebeurt nog, ook in De Haan.
 

Onze activiteiten

Sinds juli 2010 waren er onze twee “vaste” activiteiten:
1) de voedselophaling op 4 oktober “Werelddierendag” aan AD Delhaize, De Haan, waarvoor wij zowel de uitbaters als de dierenvrienden danken die voeding schonken.
Er waren toen een aantal negatieve reacties zoals “ik heb zelf katten” en “ik heb een ziek paard”, wie zal dat betalen. Dat bewijst dat vele mensen nog niet inzien dat “zwerfkatten” niet schuldig zijn aan hun lot, maar wel eventueel hun vroegere baasjes.
2) Op de Rommelmarkt in het Preventorium was de secretaris te gast bij Danny, echtgenoot van Heidi. Zoals gewoonlijk is er weinig verkoop voor de Cat-sitter Club, maar Danny had enkele van onze goederen kunnen verkopen, waarvoor dank.

Verder werd door de dierenvrienden/vrijwilligers hun vrije tijd besteed aan voeden van de gesteriliseerde dieren of helpen vangen en vervoeren van poezen voor sterilisatie.
Voor het voeden danken wij vooral Martine en Simonne en natuurlijk ook de trouwe “voedsters” voor Wenduine: Willy, Marleen(nieuwe vrijwilligster), Mia en Chantal die voorlopig Mevr. Tielemans vervangt. Linda voedt reeds sinds 10 jaar het nog enige overblijvende poesje aan Sparrenduin en Betty nam nog een zwervende poes in huis. “Henrietje” is de voedstermama van 7 zwarte (gesteriliseerde) poezen die geen ongeluk brengen en Concetta geeft een thuis aan 5 jongen van wie de mama neergeschoten werd. Ze nam ook al een gevonden poes in huis en voedert ook nog op een andere plaats waar gesteriliseerde poezen langskomen maar ongewenst zijn. De 5 jongen werden “vroeg-gesteriliseerd”. In Amerika gebeurt dat al van 2 maand maar bij ons werd het voor het eerst toegepast vanaf 4 maand. Jammer genoeg zijn er geen belangstellenden voor adoptie.
Heidi kan wegens een operatie tijdelijk niet voederen. Dhr. en Mevr. Legein voeden op een camping aan de Vosseslag en indien nodig ook in de plaats van Roger uit Gent die zelfs in de winter naar De Haan komt om “zijn” katjes te voeden op “zijn” camping.
Speciaal wil ik Helena danken die niet alleen hielp met het vangen van jonge poesjes, maar ook voor het vervoer naar een opvang zorgde, nadat ze eerst even door haar opgevangen werden. Ze deed ook vervoer naar verschillende voederplaatsen en vervanging van afwezige voedsters.

Het grootste probleem is opvang. Iedereen is “oververzadigd” of heeft geen tijd en geduld om een jong katje op te vangen en tam te maken. Ook oudere katten geraken moeilijk herplaatst. Het is ook verbazend hoeveel katten langs de ene kant vermist zijn en aan de andere kant gevonden. Een kat is een vrij dier, maar totale ongecontroleerde vrijheid is gevaar. Gecontroleerde vrijheid is veiliger, maar ja, het vraagt tijd.

Vergeet niet als u een vermist dier opvangt, dit te melden aan een dierenasiel in de buurt. Voor De Haan is dit natuurlijk een probleem wegens geen contract. In Oostende worden mensen op grond daarvan geweigerd om aangifte te doen. Hier zal dus de politie en de Cat-sitter Club moeten verwittigd worden. De Cat-sitter Club helpt actief mee bij het zoeken van verloren dieren. Er worden verschillende dierenvrienden gecontacteerd in de omgeving waar het dier verloren is. Zo kon reeds aan enkele baasjes hun poes terugbezorgd worden. Op de website “verlorenengevondenhuisdieren” waar onze vzw een link heeft valt het op hoe weinig dieren of baasjes teruggevonden worden, of het wordt niet gemeld. Als men dan belt naar de eigenaars zijn ze heel dikwijls onbereikbaar en reageren ook niet. Een plaatsing alleen op een website is meestal niet voldoende om een verdwijning op te lossen.


Komende activiteiten

Dit jaar willen wij nog eens aandringen om de Jaarlijkse Algemene Vergadering bij te wonen! In 2011 bestaat de Cat-sitter Club namelijk 10 jaar. Daarom: kom naar De Zeeduif op de Bredeweg in De Haan, waar we, uitgezonderd de vorige twee jaar, steeds onze vergadering hielden.
Ieder lid is welkom op zaterdag 30 april vanaf 18 u. Niet-leden vanaf 18u30. Wij hopen aan de leden een hapje te kunnen aanbieden gesponserd door onze bank Paribas-Fortis. Uit principe gebruiken wij het geld van de Cat-sitter Club alleen voor de poezen.
Vermoedelijk zal Sylvia van Haense Witte naar de Zeeduif komen om de bieren te laten proeven. De vorige twee jaar werd de vergadering gehouden in hun proeflokaal in de Kerkstraat te Wenduine. Vanaf 2012 zullen we waarschijnlijk terug daar vergaderen omdat het gemakkelijk is om daar ter plaatse de bieren te proeven.
We hopen op uw aanwezigheid!
Verder is er geen tijd of vraag naar activiteiten. Er zijn te weinig vrijwilligers, die we nodig hebben voor de poezen. Toch zijn suggesties altijd welkom.Onze leden

De tarieven blijven onveranderd om het lidmaatschap voor iedereen toegankelijk te houden:
2,50 euro effectief lid, senior, junior - 5 euro gewoon lid - 13 euro steunend lid
vanaf 25 euro erelid (gratis sticker), bij handelaars vermelding van hun zaak

Betalingen graag op bankrek. nr. IBAN BE96 2800 3012 5005   BIC GEBABEBB indien met Europese overschrijving, of voorlopig nog bruikbaar het oud nr. 280-0301250-05 van Cat-sitter Club De Haan vzw, P. Vandemoerelaan 47/0101, 8420 De Haan of afspreken via de secretaris op 0486/519138. Liefst met de jaarwisseling of op de algemene vergadering (cash) of indien niet anders mogelijk in de Rovenic, bij de kerk, De Haan, om de winkel zo weinig mogelijk te storen. Dringende oproep om de lidgelden geregeld te betalen. Dank !

Nieuwe leden - Periode 01.07.2010 / 31.12.2010
Gewone leden
Dhr. Vandenbosch, Braine l’Alleud
Dhr. B. Van Sand, De Haan
Dhr.& Mevr. Verresen-Bevers, Brasschaat
Mevr. Staelens, tea room Provence, De Haan
Mevr. Coenen Nicole, Wenduine
Senior
Mevr. Y. Vanden Driessche, De Haan

Verlengden hun lidmaatschap
Gewone leden
Mevr. Vandenbosch, Braine l’Alleud
Mevr. Van Loo, Blankenberge
Dhr. en Mevr. Lauwereyns, De Haan
Dhr. L. Van de Walle, Oostende
Dhr. Staelens, tea room Provence, De Haan
Periode 01.01.10 / 30.06.10
Van Gijsegem G., De Haan

Steunende leden
Mw. Thiebaut M.L., wed.Vanhecke, Kampenhout
Verhoging naar steunend lid:
Dhr. Maes J., De Haan
Mevr. Lambein, Vlissegem
Ereleden
Mevr. Wathelet, Vlissegem
Mevr. Vanderswalm, Vlissegem
Verhoging naar erelid:
Dhr. A. Klinck, Gent

Effectief lid
Strubbe J., De Haan

Senior
Mevr. Van Roy Juliette, Vlissegem
Mevr. Doré B., De Haan
Mevr. Bauwens, Gent
Mevr. J. De Visscher, Gent
Mevr. L. Lahaye, Bredene


Verwacht en gehoopt wordt dat met de jaarwisseling verschillende trouwe leden hun lidgeld zullen betalen.


Giften
Dhr. Bruynseels W., De Haan, 50 €
Mevr. Kikkert, Vlissegem, 25 €
Mevr. Wathelet, Vlissegem, 25 €
Mevr. Vanderswalm, Vlissegem, 25 €
Dhr. & Mevr. Quinet-Allard, Epinois, 20 €
Mevr. De Bruycker, Blankenberge, 30 €
Dhr. & Mevr. Van Moffaert, De Haan, 25 €
Bazar St.Rita (Dagbladen, speelgoed), De Haan, 20 €
Petit A., Kortrijk, 5 €
Naamloos, De Haan, 5 €
Dhr. & Mevr. Verleysen, Aalst, 15 €
Sponsoring (subsidie) van Blauwe Wereldketen, 500 €
Totaal 745 €


Bedankingen

Aan Liliane en haar man uit de Walen, die al herhaalde malen mandjes en kattenbedjes meebrachten alsook voedsel en papierwaren.
Aan Willy die opnieuw inktcassettes schonk.
Aan Johan & Ann Van Wambeke met wie we kennis maakten via een oproep voor hun verloren poes Charlotje (zie de homepagina van onze website) en die voeding schonken.
Aan Martine en Eddy die nieuwe leden aanbrachten van op hun camping.


Nawoord

Jammer genoeg moeten wij opnieuw een overlijden melden. Onze nieuwe vrijwilligster Marleen, nu wonende in Wenduine, verloor haar echtgenoot. Wij bieden haar onze oprechte deelneming aan en danken haar omdat ze toch verder de katten in Wenduine voedt.
Wij wensen ook aan enkele leden die een operatie ondergingen een spoedig herstel.
En in de “kattenwereld” betreuren we onze Wollebolle die sinds 2008 af en toe op onze site stond. Jammer genoeg moest ze het huis verlaten waar ze door Ingrid en Helčne opgevangen werd. U kan op de homepage van onze site zien welke mooie poes ze was.
Goed nieuws is er ook! Onze webmaster werd opnieuw grootvader. Deze maal van een kleindochter. Proficiat!
Wij hopen dat voor de dierenvrienden die 2010 niet zo gunstig beëindigden, dat 2011 beter zal zijn. Prettige Feestdagen en een goede overgang van oud naar nieuw. Dank aan alle leden en dierenvrienden die ons steunden in het afgelopen jaar en ook zorgden voor de dieren van groot tot klein. Denk aan mens en dier in deze koude!
Wij verzoeken de leden die internet hebben en een e-mail-adres ons dit te laten weten en dringen nogmaals aan meer op de site te kijken, waar Luc onze webmaster actuele en interessante artikels brengt i.v.m. dieren en onze v.z.w.


 

Dit Kattebelletje wordt gesponsord door Bazar St.-Rita.
Grote keuze speelgoed, papierwaren, rookwaren,
kranten en tijdschriften.
 

Jeannina, Secretaris en verantwoordelijk uitgever.

Bezoek onze website: www.catsitterclub.be
mail ons
Bel ons : Tel. 0486/ 519138
Betaal ons : rek. nr. IBAN BE96 2800 3012 5005 BIC GEBABEBB

- - - o O o - - -